Tillsatser 2017-01-17T16:43:11+00:00

Tillsatser

Vad är tillsatser?

Tillsatser är ämnen som tillsätts i livsmedel för att till exempel öka hållbarheten (konserveringsmedel och antioxidationsmedel), påverka konsistensen (emulgeringsmedel, stabiliseringsmedel, förtjockningsmedel och klumpförebyggande medel), påverka smaken eller ge färg (färgämnen, smakförstärkare och sötningsmedel), samt utfyllningsmedel för större volym etc.


Sunt förnuft!

Ur ett rent hälsoperspektiv för att få dig att må bättre har tillsatser ingen positiv inverkan över huvud taget! Däremot finns det en stor positiv anledning för den globala matindustrin att använda dem.


Illusionen av färsk mat

I processad industrimat ersätts bra råvaror ofta av sämre och mindre som bearbetas och lagras så mycket och länge att de tappat sin ursprungliga färg, form, smak och näring etc.

För att återskapa en illusion av färsk mat krävs tillsatser och återställning av olika konstgjorda näringsämnen.

Till denna typ av kostnadseffektiv mat föredrar industrin standardiserade råvaror vilket gått ut över biologisk mångfald. Varorna i affären har aldrig varit fler men synar man dem har råvarorna snarare blivit färre.


Vad är sant?

Du ställs inför en rad myter när det gäller tillsatser. Sveriges Konsumenter i Samverkan har granskat fem av de vanligaste myterna.


De fem myterna är att tillsatser:

  • Är ofarliga.
  • Är noga testade.
  • Behövs.
  • Minskar.
  • Finns inte i slutprodukten.

Läs mer om tillsatsmyter på Sveriges Konsumenter i Samverkan.


Kroniska inflammation och sjukdomar

Miljoner människor världen över lider av kroniska tarminflammationer som ulcerös kolit eller Crohns sjukdom.

Sedan mitten av 1900-talet har antalet drabbade flerfaldigats. Även metabolt syndrom som karakteriseras av fetma och förhöjda blodsockernivåer har blivit vanligare.

– Det har skett en dramatisk ökning av dessa sjukdomar, trots att våra gener är desamma.
   Det tyder på att orsaken finns i miljön säger Benoit Chassaing vid Georgia State University i USA.


Gör det oss sjuka och feta?

Att den dramatisk ökningen av bland annat dessa sjukdomar har skett, trots att våra gener är desamma. Tyder på att orsaken finns i miljön säger Benoit Chassaing vid Georgia State University i USA.

Han och kollegan Andrew Gewirtz har nu i en serie försök sett att emulgeringsmedel kan orsaka inflammationer i tarmen. Emulgeringsmedel används i nästan all färdigmat och i många andra livsmedel för att ge maten rätt konsistens.

Forskningen som presenteras i Nature visar att tillsatserna förändrar bakteriefloran så att tarmen lättare inflammeras.


Forskning om och om igen

Detta är inte första gången som mattillsatser visar sig kunna påverka vår hälsa negativt. En annan forskning visar att konstgjorda sötningsmedel har en liknande effekt.

Bakterierna i tarmen förändras vilket får blodsockret att skjuta i höjden.

Fler experiment behöver göras men forskarna tror att livsmedelstillsatser kan ha en avgörande roll i den så kallade fetmaepidemin.

– Den viktigaste orsaken till fetma och metaboliskt syndrom är att vi äter för mycket och att det vi äter inte är näring, utan industriellt framtagna produkter som är förpackade att likna näringsrik mat.

Våra resultat visar att en låggradig inflammation i tarmen orsakad av en förändrad tarmflora kan vara den underliggande orsaken till detta överätande, säger Andrew Gewirtz.

Ekologiskt?

Som vi ser det hör hälsa och miljö ihop. Inom ekologisk produktion tillåts inga kemiska bekämpningsmedel och användningen av tillsatser är begränsad.

Men till och med i ekologiska livsmedel får en rad tillsatser användas och listan blir allt längre. Men framför allt är det den moderna industrimaten som innehåller tillsatser.

För att vara säker på vad en produkt innehåller bör du läsa innehållsförteckningen. Söker du produkter med färre tillsatser kan du med fördel välja ekologiska varor.


Hur mycket?

Allt du äter bygger antingen upp din kropp eller bryter ner den, tillsatser tillför inget i den första kategorin. Hur mycket tillsatser du får i dig är beroende på ditt leverne och matvanor.

Det kan dock finnas många fördelar att se över dina matvanor beroende på vad du har för mål.

Önskar du individuell hjälp så klicka på knappen nedan för att boka någon av våra experter!

 

ÖNSKAR DU HJÄLP? VI HJÄLPER DIG GÄRNA