Socker skadar dig! Se listan på konsekvenserna

Så skadar socker din kropp – Vi har listan på konsekvenserna av sockret!

Är egentligen socker så farligt? Vi tänkte att du skulle få göra din egen personliga bedömning av det. Författaren och läkaren Nancy Appleton har för många år sedan upptäckt skadorna som uppstår av socker och varnat om det. Hennes bok Suicide by sugar från 2009 är en av de bästa böckerna vad gäller beskrivningen på hur sockret skadar med tydliga referenser. Det går inte längre att förneka vad socker gör mot kroppen!
Nancy Appleton PhD började skriva och föreläsa om hälsa i slutet av 1970 som en konsekvens av sin egen dåliga hälsa. Hennes upptäckter om socker och andra vanliga kost misstag ledde till hennes första bok “Lick the sugar habit” som fortfarande tuffar på som en 25-års bästsäljare. Hon har efter den skrivit ytterligare sex böcker på ämnet socker.. Hennes senaste är Självmord med socker (Suicide by sugar). Dr Appleton har också förverkligat sitt livsverk i filmen Sött självmord. Hon är numera pensionerad men betyder fortfarande mycket för kunskapsspridningen om sockrets skadeverkningar.

Nancy Appleton delger oss konsekvenserna av att äta socker som du kallt kan räkna med:

1. Socker kan försvaga immun-systemet och göra dig mottaglig för infektioner.
2. Socker kan störa mineralbalansen i kroppen: ge brist på krom och koppar och störa absorptionen av kalcium och magnesium.
3. Socker kan ge en snabb ökning av adrenalin, hyper-aktivitet, oro, koncentrations-svårigheter, och gnällighet hos barn.
4. Socker kan ge en signifikant ökning av den totala mängden kolesterol, triglycerider och en ökning av det dåliga kolesterolet och en minskning av det goda kolesterolet.
5. Socker orsakar minskad vävnadselasticitet och funktionalitet,
6. Socker föder cancerceller och har sammankopplats med utvecklingen av cancer i bröst, äggstockar, prostata, ändtarm, bukspottkörtel, lungor, gallblåsa och magsäck.
7. Socker kan öka glukos-nivåerna som kan ge en hypoglykemisk reaktion.
8. Socker kan försvaga synen.
9. Socker kan orsaka många problem i matsmältningssystemet inklusive dålig matsmältning, dåligt näringsupptag hos patienter med funktionella problem i tjocktarmen, ökad risk för Crohns sjukdom och ulcerös colit.
10. Socker kan snabba på åldrandet.
11. Socker kan leda till alkoholism.
12. Socker kan göra saliven sur vilket ger hål i tänderna och tandlossning.
13. Socker bidrar till fetma.
14. Socker kan orsaka autoimmuna sjukdomar så som artrit, astma och multipel skleros.
15. Socker bidrar i stor utsträckning till okontrollerad tillväxt av Candida (jästinfektion).
16. Socker kan ge gallsten.
17. Socker kan orsaka appendicit.
18. Socker kan orsaka hemorroider.
19. Socker kan ge åderbråck.
20. Socker kan öka glukos och insulinrespons hos de som använder p-piller.
21. Socker kan bidra till benskörhet.
22. Socker kan orsaka en minskning av insulinkänsligheten vilket kan ge onormalt höga insulinnivåer och slutligen diabetes.
23. Socker kan minska nivåerna av E-vitamin.
24. Socker kan öka det systoliska blodtrycket.
25. Socker kan orsaka sömnighet och minskad aktivitet hos barn.
26. Hög socker konsumtion ökar “advanced glycation end products” (AGEs) (Sockermolekyler fäster till proteiner i kroppen och förstör dem).
27. Socker kan störa proteinupptaget.
28. Socker kan orsaka matallergier.
29. Socker kan ge toxikos under graviditet.
30. Socker kan bidra till eksem hos barn.
31. Socker kan orsaka åderförkalkning och kardiovaskulära sjukdomar.
32. Socker kan skada DNA-strukturen.
33. Socker kan ändra strukturen på proteiner och orsaka en permanent förändring av hur proteiner verkar i kroppen.
34. Socker kan få huden att åldras genom att ändra bindvävens struktur.
35. Socker kan ge grå starr och närsynthet.
36. Socker kan orsaka emfysem.
37. Ett högt sockerintag kan störa den fysiologiska homeostasen i flera av kroppens system.
38. Socker sänker enzymers förmåga att fungera.
39. Sockerintaget är högre hos personer med Parkinsons.
40. Socker kan förstora levern genom att levercellerna delas och kan öka mängden fett i levern.
41. Socker kan förstora njurarna och ge patologiska förändringar i njurarna, t ex njursten.
42. Socker kan skada bukspottkörteln.
43. Socker kan öka kroppens vätskeretention
44. Socker är tarmrörelsernas värsta fiende.
45. Socker kan skada kapillärerna.
46. Socker kan göra senorna skörare.
47. Socker kan ge huvudvärk, inklusive migrän.
48. Socker kan reducera inlärningsförmågan och negativt påverka barnens betyg.
49. Socker kan orsaka en ökning av hjärnans delta, alpha och theta hjärnvågor vilket kan förändra ditt sinne och förmågan att tänka klart.
50. Socker kan orsaka depression.
51. Socker kan öka risken för gikt.
52. Socker kan öka risken för Alzheimers.
53. Socker kan ge hormonella obalanser som t ex ökning av östrogen hos män, försvårad PMS och minska mängden tillväxthormon.
54. Socker kan leda till yrsel.
55. Diet som är rik på socker har höga mängder fria radikaler och ger oxidativ stress,
56. Hos personer med perifer vaskulär sjukdom ger en diet med mycket socker signifikant ökad risk för att blodplättarna ska klistra ihop.
57. Hög sockerkonsumtion hos gravida yngre kvinnor kan leda till en märkbar minskning av havandetiden och förknippas med en dubblad risk för minskad födelsevikt.
58. Socker är beroendeframkallande.
59. Socker kan vara förgiftande på liknande sätt som alkohol.
60. Om man ger socker till för tidigt födda barn kan det påverka mängden koldioxid som de producerar.
61 Minskat sockerintag kan öka den känslomässiga stabiliteten.
62 Kroppen omvandlar socker till 2 till 5 gånger mer fett i blodet jämfört med stärkelse.
63. Den snabba absorptionen av socker gör att överviktiga personer äter mer.
64. Socker kan förvärra symptomen hos barn med ADHD.
65. Socker påverkar urinens elektrolytsammansättning negativt.
66. Socker kan göra att funktionen hos binjurarna långsammare.
67. Socker har förmågan att starta abnorma metaboliska processer hos en i övrigt frisk person och orsaka kroniska degenerativa sjukdomar.
68. Om man ger sockervatten (glukosdropp) intravenöst kan det skära av syretillförseln till hjärnan.
69. Socker ökar risken att drabbas av polio.
70. Hög sockerkonsumtion kan utlösa epileptiska anfall.
71. Socker orsakar högt blodtryck hos överviktiga personer.
72. I intensivvården kan man rädda liv genom att begränsa sockerintaget.
73. Socker kan påbörja celldöd.
74. På ungdomsvårdsanstalter gav en lågsockerdiet en minskning av antisocialt beteende med 44 procent.
75. Socker torkar ut nyfödda.
76. Socker kan orsaka sjukdomar i tandköttet.
Nancy Appleton, Ph.D, författare till boken ”Lick The sugarhabit”

http://www.nancyappleton.com/

 

Referenser

1. Sanchez, A., et al. Role of Sugars in Human Neutrophilic Phagocytosis, American Journal of Clinical Nutrition. Nov 1973;261:1180_1184. Bernstein, J., al. Depression of Lymphocyte Transformation Following Oral Glucose Ingestion. American Journal of Clinical Nutrition.1997;30:613
2. Ringsdorf, W., Cheraskin, E. and Ramsay R. Sucrose, Neutrophilic Phagocytosis and Resistance to Disease, Dental Survey. 1976;52(12):46_48.
3. Couzy, F., et al. ”Nutritional Implications of the Interaction Minerals,” Progressive Food and Nutrition Science 17;1933:65-87
4. Kozlovsky, A., et al. Effects of Diets High in Simple Sugars on Urinary Chromium Losses. Metabolism. June 1986;35:515_518.
5. Fields, M.., et al. Effect of Copper Deficiency on Metabolism and Mortality in Rats Fed Sucrose or Starch Diets, Journal of Clinical Nutrition. 1983;113:1335_1345.
6. Lemann, J. Evidence that Glucose Ingestion Inhibits Net Renal Tubular Reabsorption of Calcium and Magnesium. Journal of Clinical Nutrition. 1976 ;70:236_245.
7. Goldman, J., et al. Behavioral Effects of Sucrose on Preschool Children. Journal of Abnormal Child Psychology.1986;14(4):565_577.
8. Jones, T. W., et al. Enhanced Adrenomedullary Response and Increased Susceptibility to Neuroglygopenia: Mechanisms Underlying the Adverse Effect of Sugar Ingestion in Children. Journal of Pediatrics. Feb 1995;126:171-7.
9. Scanto, S. and Yudkin, J. The Effect of Dietary Sucrose on Blood Lipids, Serum Insulin, Platelet Adhesiveness and Body Weight in Human Volunteers, Postgraduate Medicine Journal. 1969;45:602_607.
10. Albrink, M. and Ullrich I. H. Interaction of Dietary Sucrose and Fiber on Serum Lipids in Healthy Young Men Fed High Carbohydrate Diets. American Journal of Clinical Nutrition. 1986;43:419-428. Pamplona, R., et al. Mechanisms of Glycation in Atherogenesis. Med Hypotheses. Mar 1993;40(3):174-81.
11. Reiser, S. Effects of Dietary Sugars on Metabolic Risk Factors Associated with Heart Disease. Nutritional Health. 1985;203_216.
12. Lewis, G. F. and Steiner, G. Acute Effects of Insulin in the Control of Vldl Production in Humans. Implications for The insulin-resistant State. Diabetes Care. 1996 Apr;19(4):390-3 R. Pamplona, M. .J., et al. Mechanisms of Glycation in Atherogenesis. Medical Hypotheses. 1990;40:174-181.
13. Cerami, A., Vlassara, H., and Brownlee, M. ”Glucose and Aging.” Scientific American. May 1987:90. Lee, A. T. and Cerami, A. The Role of Glycation in Aging. Annals of the New York Academy of Science; 663:63-67.
14. Takahashi, E., Tohoku University School of Medicine, Wholistic Health Digest. October 1982:41:00
15. Quillin, Patrick, Cancer’s Sweet Tooth, Nutrition Science News. Ap 2000 Rothkopf, M.. Nutrition. July/Aug 1990;6(4).
16. Michaud, D. Dietary Sugar, Glycemic Load, and Pancreatic Cancer Risk in a Prospective Study. J Natl Cancer Inst. Sep 4, 2002 ;94(17):1293-300.
17. Moerman, C. J., et al. Dietary Sugar Intake in the Etiology of Biliary Tract Cancer. International Journal of Epidemiology. Ap 1993.2(2):207-214.
18. The Edell Health Letter. Sept 1991;7:1.
19. De Stefani, E.”Dietary Sugar and Lung Cancer: a Case control Study in Uruguay.” Nutrition and Cancer. 1998;31(2):132_7.
20. Cornee, J., et al. A Case-control Study of Gastric Cancer and Nutritional Factors in Marseille, France. European Journal of Epidemiology 11 (1995):55-65.
21. Kelsay, J., et al. Diets High in Glucose or Sucrose and Young Women. American Journal of Clinical Nutrition. 1974;27:926_936. Thomas, B. J., et al. Relation of Habitual Diet to Fasting Plasma Insulin Concentration and the Insulin Response to Oral Glucose, Human Nutrition Clinical Nutrition. 1983; 36C(1):49_51.
22. Dufty, William. Sugar Blues. (New York:Warner Books, 1975).
23. Acta Ophthalmologica Scandinavica. Mar 2002;48;25. Taub, H. Ed. Sugar Weakens Eyesight, VM NEWSLETTER;May 1986:06:00
24. Dufty.
25. Yudkin, J. Sweet and Dangerous.(New York:Bantam Books,1974) 129
26. Cornee, J., et al. A Case-control Study of Gastric Cancer and Nutritional Factors in Marseille, France, European Journal of Epidemiology. 1995;11
27. Persson P. G., Ahlbom, A., and Hellers, G. Epidemiology. 1992;3:47-52.
28. Jones, T. W., et al. Enhanced Adrenomedullary Response and Increased Susceptibility to Neuroglygopenia: Mechanisms Underlying the Adverse Effect of Sugar Ingestion in Children. Journal of Pediatrics. Feb 1995;126:171-7.
29. Lee, A. T.and Cerami A. The Role of Glycation in Aging. Annals of the New York Academy of Science.1992;663:63-70.
30. Abrahamson, E. and Peget, A. Body, Mind and Sugar. (New York: Avon, 1977.}
31. Glinsmann, W., Irausquin, H., and Youngmee, K. Evaluation of Health Aspects of Sugar Contained in Carbohydrate Sweeteners. F. D. A. Report of Sugars Task Force. 1986:39:00 Makinen K.K.,et al. A Descriptive Report of the Effects of a 16_month Xylitol Chewing_gum Programme Subsequent to a 40_month Sucrose Gum Programme. Caries Research. 1998; 32(2)107_12.
32. Glinsmann, W., Irausquin, H., and K. Youngmee. Evaluation of Health Aspects of Sugar Contained in Carbohydrate Sweeteners. F. D. A. Report of Sugars Task Force.1986;39:36_38.
33. Appleton, N. New York: Healthy Bones. Avery Penguin Putnam:1989.
34. Keen, H., et al. Nutrient Intake, Adiposity, and Diabetes. British Medical Journal. 1989; 1:00 655_658
35. Darlington, L., Ramsey, N. W. and Mansfield, J. R. Placebo Controlled, Blind Study of Dietary Manipulation Therapy in Rheumatoid Arthritis, Lancet. Feb 1986;8475(1):236_238.
36. Powers, L. Sensitivity: You React to What You Eat. Los Angeles Times. (Feb. 12, 1985). Cheng, J., et al. Preliminary Clinical Study on the Correlation Between Allergic Rhinitis and Food Factors. Lin Chuang Er Bi Yan Hou Ke Za Zhi Aug 2002;16(8):393-396.
37. Erlander, S. The Cause and Cure of Multiple Sclerosis, The Disease to End Disease.” Mar 3, 1979;1(3):59_63.
38. Crook, W. J. The Yeast Connection. (TN:Professional Books, 1984).
39. Heaton, K. The Sweet Road to Gallstones. British Medical Journal. Apr 14, 1984; 288:00:00 1103_1104. Misciagna, G., et al. American Journal of Clinical Nutrition. 1999;69:120-126.
40. Cleave, T. The Saccharine Disease. (New Canaan, CT: Keats Publishing, 1974).
41. Ibid.
42. Cleave, T. and Campbell, G. (Bristol, England:Diabetes, Coronary Thrombosis and the Saccharine Disease: John Wright and Sons, 1960).
43. Behall, K. Influ ence of Estrogen Content of Oral Contraceptives and Consumption of Sucrose on Blood Parameters. Disease Abstracts International. 1982;431437.
44. Tjäderhane, L. and Larmas, M. A High Sucrose Diet Decreases the Mechanical Strength of Bones in Growing Rats. Journal of Nutrition. 1998:128:1807_1810.
45. Beck, Nielsen H., Pedersen O., and Schwartz S. Effects of Diet on the Cellular Insulin Binding and the Insulin Sensitivity in Young Healthy Subjects. Diabetes. 1978;15:289_296 .
46. Sucrose Induces Diabetes in Cat. Federal Protocol. 1974;6(97). diabetes
47. Reiser, S., et al. Effects of Sugars on Indices on Glucose Tolerance in Humans. American Journal of Clinical Nutrition. 1986;43:151-159.
48. Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. Aug 2000
49. Hodges, R., and Rebello, T. Carbohydrates and Blood Pressure. Annals of Internal Medicine. 1983:98:838_841.
50. Behar, D., et al. Sugar Challenge Testing with Children Considered Behaviorally Sugar Reactive. Nutritional Behavior. 1984;1:277_288.
51. Furth, A. and Harding, J. Why Sugar Is Bad For You. New Scientist. Sep 23, 1989;44.
52. Simmons, J. Is The Sand of Time Sugar? LONGEVITY. June 1990:00:00 49_53.
53. Appleton, N. New York: LICK THE SUGAR HABIT. Avery Penguin Putnam:1988. allergies
54. Cleave, T. The Saccharine Disease: (New Canaan Ct: Keats Publishing, Inc., 1974).131.
55. Ibid. 132
56. Pamplona, R., et al. Mechanisms of Glycation in Atherogenesis. Medical Hypotheses . 1990:00:00 174_181.
57. Vaccaro O., Ruth, K. J. and Stamler J. Relationship of Postload Plasma Glucose to Mortality with 19 yr Follow up. Diabetes Care. Oct 15,1992;10:328_334. Tominaga, M., et al, Impaired Glucose Tolerance Is a Risk Factor for Cardiovascular Disease, but Not Fasting Glucose. Diabetes Care. 1999:2(6):920-924.
58. Lee, A. T. and Cerami, A. Modifications of Proteins and Nucleic Acids by Reducing Sugars: Possible Role in Aging. Handbook of the Biology of Aging. (New York: Academic Press, 1990.).
59. Monnier, V. M. Nonenzymatic Glycosylation, the Maillard Reaction and the Aging Process. Journal of Gerontology 1990:45(4):105_110.
60. Cerami, A., Vlassara, H., and Brownlee, M. Glucose and Aging. Scientific American. May 1987:00:00 90
61. Dyer, D. G., et al. Accumulation of Maillard Reaction Products in Skin Collagen in Diabetes and Aging. Journal of Clinical Investigation. 1993:93(6):421_22.
62. Veromann, S.et al.”Dietary Sugar and Salt Represent Real Risk Factors for Cataract Development.” Ophthalmologica. 2003 Jul-Aug;217(4):302-307.
63. Goulart, F. S. Are You Sugar Smart? American Fitness. March_April 1991:00:00 34_38. Milwakuee, WI
64. Monnier, V. M. Nonenzymatic Glycosylation, the Maillard Reaction and the Aging Process. Journal of Gerontology. 1990:45(4):105_110.
65. Ceriello, A. Oxidative Stress and Glycemic Regulation. Metabolism. Feb 2000;49(2 Suppl 1):27-29.
66. Appleton, Nancy. New York; Lick the Sugar Habit. Avery Penguin Putnam, 1988 enzymes
67. Hellenbrand, W. Diet and Parkinson’s Disease. A Possible Role for the Past Intake of Specific Nutrients. Results from a Self-administered Food-frequency Questionnaire in a Case-control Study. Neurology. Sep 1996;47(3):644-650.
68. Goulart, F. S. Are You Sugar Smart? American Fitness. March_April 1991:00:00 34_38.
69. Ibid.
70. Yudkin, J., Kang, S. and Bruckdorfer, K. Effects of High Dietary Sugar. British Journal of Medicine. Nov 22, 1980;1396.
71. Blacklock, N. J., Sucrose and Idiopathic Renal Stone. Nutrition and Health. 1987;5(1-2):9- Curhan, G., et al. Beverage Use and Risk for Kidney Stones in Women. Annals of Internal Medicine. 1998:28:534-340.
72. Goulart, F. S. Are You Sugar Smart? American Fitness. March_April 1991:00:00 34_38. Milwakuee, WI,:
73. Ibid. fluid retention
74. Ibid. bowel movement
75. Ibid. compromise the lining of the capillaries
76. Nash, J. Health Contenders. Essence. Jan 1992; 23:00 79_81.
77. Grand, E. Food Allergies and Migraine.Lancet. 1979:1:955_959.
78. Schauss, A. Diet, Crime and Delinquency. (Berkley Ca; Parker House, 1981.)
79. Molteni, R, et al. A High-fat, Refined Sugar Diet Reduces Hippocampal Brain-derived Neurotrophic Factor, Neuronal Plasticity, and Learning. NeuroScience. 2002;112(4):803-814.
80. Christensen, L. The Role of Caffeine and Sugar in Depression. Nutrition Report. Mar 1991;9(3):17-24.
81. Ibid,44
82. Yudkin, J. Sweet and Dangerous.(New York:Bantam Books,1974) 129
83. Frey, J. Is There Sugar in the Alzheimer’s Disease? Annales De Biologie Clinique. 2001; 59 (3):253-257.
84. Yudkin, J. Metabolic Changes Induced by Sugar in Relation to Coronary Heart Disease and Diabetes. Nutrition and Health. 1987;5(1-2):5-8.
85. Yudkin, J and Eisa, O. Dietary Sucrose and Oestradiol Concentration in Young Men. Annals of Nutrition and Metabolism. 1988:32(2):53-55.
86. The Edell Health Letter. Sept 1991;7:1.
87. Gardner, L. and Reiser, S. Effects of Dietary Carbohydrate on Fasting Levels of Human Growth Hormone and Cortisol. Proceedings of the Society for Experimental Biology and Medicine. 1982;169:36_40.
88. Journal of Advanced Medicine. 1994;7(1):51-58.
89. Ceriello, A. Oxidative Stress and Glycemic Regulation. Metabolism. Feb 2000;49(2 Suppl 1):27-29.
90. Postgraduate Medicine.Sept 1969:45:602-07.
91. Lenders, C. M. Gestational Age and Infant Size at Birth Are Associated with Dietary Intake among Pregnant Adolescents. Journal of Nutrition. Jun 1997;1113- 1117
92. Ibid.
93. Sugar, White Flour Withdrawal Produces Chemical Response. The Addiction Letter. Jul 1992:04:00 Colantuoni, C., et al. Evidence That Intermittent, Excessive Sugar Intake Causes Endogenous Opioid Dependence. Obes Res. Jun 2002 ;10(6):478-488. Annual Meeting of the American Psychological Society, Toronto, June 17, 2001 www.mercola.com/2001/jun/30/sugar.htm
94. Ibid.
95. Sunehag, A. L., et al. Gluconeogenesis in Very Low Birth Weight Infants Receiving Total Parenteral Nutrition Diabetes. 1999 ;48 7991_800.
96. Christensen L., et al. Impact of A Dietary Change on Emotional Distress. Journal of Abnormal Psychology.1985;94(4):565_79.
97. Nutrition Health Review. Fall 85 changes sugar into fat faster than fat
98. Ludwig, D. S., et al. High Glycemic Index Foods, Overeating and Obesity. Pediatrics. March 1999;103(3):26-32.
99. Pediatrics Research. 1995;38(4):539-542. Berdonces, J. L. Attention Deficit and Infantile Hyperactivity. Rev Enferm. Jan 2001;4(1)11-4
100. Blacklock, N. J. Sucrose and Idiopathic Renal Stone. Nutrition Health. 1987;5(1 & 2):9-
101. Lechin, F., et al. Effects of an Oral Glucose Load on Plasma Neurotransmitters in Humans. Neurophychobiology. 1992;26(1-2):4-11.
102. Fields, M. Journal of the American College of Nutrition. Aug 1998;17(4):317_321.
103. Arieff, A. I. Veterans Administration Medical Center in San Francisco. San Jose Mercury; June 12/86. IVs of sugar water can cut off oxygen to the brain.
104. Sandler, Benjamin P. Diet Prevents Polio. Milwakuee, WI,:The Lee Foundation for for Nutritional Research, 1951
105. Murphy, Patricia. The Role of Sugar in Epileptic Seizures. Townsend Letter for Doctors and Patients. May, 2001 Murphy Is Editor of Epilepsy Wellness Newsletter, 1462 West 5th Ave., Eugene, Oregon 97402
106. Stern, N. & Tuck, M. Pathogenesis of Hypertension in Diabetes Mellitus. Diabetes Mellitus, a Fundamental and Clinical Test. 2nd Edition, (PhiladelphiA; A:Lippincott Williams & Wilkins, 2000)943-957.
107. Christansen, D. Critical Care: Sugar Limit Saves Lives. Science News. June 30, 2001; 159:404.
108. Donnini, D. et al. Glucose May Induce Cell Death through a Free Radical-mediated Mechanism.Biochem Biohhys Res Commun. Feb 15, 1996:219(2):412-417.
109. Schoenthaler, S. The Los Angeles Probation Department Diet-Behavior Program: Am Empirical Analysis of Six Institutional Settings. Int J Biosocial Res 5(2):88-89.
110. Gluconeogenesis in Very Low Birth Weight Infants Receiving Total Parenteral Nutrition. Diabetes. 1999 Apr;48(4):791-800.
111. Glinsmann, W., et al. Evaluation of Health Aspects of Sugar Contained in Carbohydrate Sweeteners.” FDA Report of Sugars Task Force -1986 39 123 Yudkin, J. and Eisa, O. Dietary Sucrose and Oestradiol Concentration in Young Men. Annals of Nutrition and Metabolism. 1988;32(2):53-5.

Källa: NoSugarAdded

By | 2017-07-23T10:41:13+00:00 juli 16th, 2017|Uncategorized|Kommentarer inaktiverade för Socker skadar dig! Se listan på konsekvenserna

EXTRAORDINÄRT LIV - GRATIS Live Webinar! 

x