fbpx
protein2017-07-23T10:55:07+00:00

Fett

Mättat-, enkelomättat-och fleromättatfett / Omega 3 Fetter är livsviktiga!

Det är livsviktigt att vi får i oss fett. Alla kroppens celler behöver fett som ingår i bl.a. cellmembran och nervfibrer. Utan fett kan kroppen inte heller ta upp de fettlösliga vitaminerna vi får i oss.

Fett skyddar våra inre organ hjärnan, hjärtat, levern och njurarna och fungerar som energireserv samt värmeisolerar oss i form av underhudsfett.

Man brukar rekommendera att 25-35 procent av vårt dagliga energiintag bör komma från fetter.

Vill du veta hur stort ditt energiintag är från fett, protein och kolhydrater är kan lätt få reda på genom att slå in din mat i ett kost- och näringsprogram som exempel vårt Body Nutrition >>>


Bra och dåliga fetter

Det finns olika typer av fetter: Mättat fett, enkelomättat fett eller fleromättat fett. De har alla olika funktioner

i vår kropp. De omättade fetterna (enkelomättade och fleromättade) är bra för oss, och oftast så äter vi svenskar för lite av dessa fetter. Dessa fetter minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Det mättade fettet är dåligt för kroppen om du äter mer än matrekommendationerna. Inom gruppen mättat fett finns bland annat transfett som kan höja det farliga kolesterolvärdet. Du bör äta högst två gram mättat fett per dag. Om du äter för mycket mättat fett kan det bl.a. leda till att du får för mycket kolesterol i blodet.


Att tänka på gällande fett:

 • Bra fett som exempelvis Omega 3 är livsviktigt för oss, alla kroppens celler behöver det för att fungera.
 • Omättade fetter är bra för dig. De gör att du minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
 • För att bränna fett måste du också äta fett (dock inte i överflöd).
 • De som äter mer omättat fett av sin dagliga dos fett bränner mer än de som äter samma dos mättat fett.
 • Äter du för mycket mättat fett så kan det höja det onda kolesterolvärdet i ditt blod.
 • Undvik transfetter, står det ”härdat fett” eller ”delvis härdat fett” på förpackningen så kan det vara transfetter.
 • Enkelomättade och fleromättade fetter anses nyttigare än de mättade fetterna och de skadliga transfetterna.
 • Vegetabiliskt fett anses oftast vara nyttigare än animaliskt fett.


Mättat fett

Du kan känna igen det mättade fettet genom att det är relativt hårt i rumstemperatur. Ju mer mättat fett – desto hårdare är fettet. Du hittar mättat fett i kokosfett, kött, mejeriprodukter och choklad.


Kolesterol

I mättat fett finns kolesterol. Det finns olika sorters kolesterol. Dels det kolesterol som kroppen bildar själv, som är ofarligt. Kolesterol behövs nämligen för att kroppen ska kunna tillverka vitamin D och vissa hormoner.

Men det finns också det onda kolesterolet LDL (Low-Density Lipoprotein) som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Det onda kolesterolet fastnar i blodkärlen och gör det trångt för blodet att flyta fritt.
När det proppas igen kan blodet inte passera.


Kokosfett en liten luring
?

Är kokosfett nyttigt eller…

Kokosfett innehåller mestadels mättade fettsyror, men inehåller så kallade MCT (medellånga triglycerider) och LCT (långa triglycerider). MCT verkar kunna påverka vår egen fettförbränning vilket där av kan vara bra att ha en del av i kosten. MCT ska dock inte tolkas som ett ”fettförbränningspreparat”.


Är det skillnad på kokosfett och kokosolja?

Nej, det är samma sak. Båda har undersökts en hel del när det gäller hälsoeffekterna. I flera studier man sett

att kokosolja kan förbättra blodfetterna. Man har också sett att överviktiga kvinnor som äter kokosolja får mindre fett på magen jämfört med kvinnor som äter sojaolja. Oljan har också visat sig bidra till minskat bukfett hos personer med rubbade blodfetter.


OBS!

Kokosfett som säljs i fyrkantiga silverpaket är härdat. Härdningen kan ha förstört de nyttiga, omättade fettsyrorna.


Enkelomättat fett

Enkelomättat fett är flytande i rumstemperatur, exempelvis olja. Enkelomättat fett kan påverka blodfetterna på ett bra sätt. Det minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Du hittar enkelomättat fett i olivolja, rapsolja, flytande margariner, avokado, kyckling, ägg, mandlar, hasselnötter, cashewnötter och jordnötter.


Fleromättat fett

Fleromättat fett är flytande i rumstemperatur. Det fettet kan sänka kolesterolhalten i blodet och därmed minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Du hittar fleromättat fett i fet fisk, skaldjur, majsolja, solrosolja, sojaolja, valnötter, solrosfrön, sesamfrön, linfrön och linfröolja. Bland de fleromättade fettsyrorna finns det två fettsyror som är essentiella.

Essentiella fettsyror
De fleromättade fettsyrorna linolsyra och alfa-linolensyra (Omega 3 och Omega 6) kan kroppen inte producera själv. Det är därför väldigt viktigt att vi får i oss de fettsyrorna via maten. De kallas för de essentiella fettsyrorna.

De är viktiga för vår syn, vårt immunförsvar och för cellerna i hjärnans membran. Ju rörligare cellmembran desto lättare transporteras signalämnen. Du hittar Omega 3 i fisk och skaldjur. Fisk och skaldjur ska man helst äta två till tre gånger i veckan. Det finns även Omega3 i växtriket såsom i linfröolja, rapsolja, valnötsolja, sojaolja, tofu, valnötter, krossade linfrön, alger, grönkål och spenat.

Kroppen kan dock inte ta upp Omega 3 från växtriket på samma sätt, därför krävs det att du äter mycket mer av det om du exempelvis är vegetarian.


Omega 3 är ett måste för optimal hälsa i hjärnan och övriga kroppen!


Vetenskapliga studier visat många positiva hälsoeffekter som bl.a.:

 • Sänkning av blodfetter och blodtryck och minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.
 • Bibehåller blodkärlens elasticitet (bra för blodcirkulationen).
 • Hjärnans kapacitet förbättras och kan påverka humör samt mental prestation etc.
 • Ökar mängden serotonin (en må bra-substans) i hjärnan och lindrar depressioner.
 • Bekämpar inflammationer i hjärnans celler och blodkärl.
 • Cellmembranen blir mer mjuka och elastiska.
 • Kan ha hälsoeffekter på hjärnan, hjärt- och kärlsystemet och nervsystemet.
 • Kan även ha posiva effekter på viktreducering, träningsvärk, skador, hy, rynkor, ögon och muskelökning etc.


OBS!

Får du inte i dig tillräckligt med Omega 3 via maten är det en mycket smart rekommendation att du kompletterar ditt intag genom Omega 3 kosttillskott. Här hittar du vårt FANTASTISKA  Omega 3 kosttillskott SMART >>>


Hur mycket?

Rekommendationer på hur mycket fett vi ska äta brukar ligga på 25-35% av den totala energiprocenten (E%). Hur mycket fett du ska äta är individuellt och beroende av din status samt på dina mål.

Det kan dock finnas många fördelar att minska eller öka ditt fettintag beroende på vad du har för mål. (1 gram fett motsvarar 9 Kcal).

Önskar du individuell coachning så boka någon av våra experter nedan.

ÖNSKAR DU HJÄLP? VI HJÄLPER DIG GÄRNA