fbpx
Enzymer2017-01-17T19:32:54+00:00

Enzymer

Enzymernas läkande effekt

Det finns en mängd olika enzymer som har olika uppgifter i kroppen, vissa spjälkar protein andra hjälper till med nedbrytandet av kolhydrater och fett etc. Kroppen är alltid i en konstant självläkande process där enzymerna har en mycket betydande roll.


Enzymer = livsnödvändiga

För matsmältningen är enzymer helt nödvändiga, utan enzymer skulle det ta många, många år att bryta ner en måltid. Inga vitaminer, hormoner eller mineraler kan vara verksamma i kroppen utan enzymer.

Nedbrytningen av maten börjar redan i munnen genom att vi tuggar maten väl, men sedan behövs matsmältningsenzymer för att bryta ner maten så att tarmen kan ta upp näringen. Bukspottkörteln producerar enzymer, men vi får även hjälp av alla de viktiga enzymer som finns naturligt i bra råvaror.

Matsmältningsenzymer anses förstöras vid 42 – 48 grader så därför bör vi äta mer så kallad raw food.

Om vi äter för lite råa grönsaker, frukt och rotfrukt etc. kan vi få brist på enzymer som stödjer matsmältningen. När maten innehåller allt färre enzymer försämras både matsmältning och näringsupptag vilket leder till försämrad hälsa.


Några tips om enzymer:

 • De bryter ner proteiner som virus och bakterier. De kan minska svullnad och inflammation.
 • De hjälper till att sänka kroppsvikten (fettnedbrytande enzymer). De påskyndar läkningen av idrottsskador.
 • De är med och styr alla näringsämnen.
 • De påverkar den mentala och fysiologiska funktionerna i kroppen. De består av protein och utan dessa stannar ämnesomsättningen.
 • Forskning visar att proteasenzym kan hjälpa mot inflammation och öka kroppens immunceller vid cancer. De finns i alla levande celler.
 • Det finns i levern och har där en avgiftande förmåga.
 • Brist på enzymer kan leda till obalans och sjukdom i kroppen.


Några källor för enzymer

Enzymer förekommer naturligt i alla råvaror. Det är att föredra naturliga produkter som rotfrukter, grönsaker, frukt, vetegräs, groddar, ananas, papaya och Aloe Vera juice etc. som innehåller mycket bra enzymer.

Obehandlad och naturlig mat som rotfrukter, frukter och grönsaker är laddade med enzymer. Ät gärna 500– 1 000 gram av dessa dagligen för att hålla i gång matsmältningen bra.

Äter du för lite råkost (obehandlad och ej uppvärmd mat) får du endast i dig små mängder enzymer.

Då ökar belastningen på kroppens egna enzymsystem vilket ofta på sikt leder till att matsmältningen

och närings-upptaget blir sämre. Du måste då äta ”nyttigare” för att få i dig samma mängd näringsämnen som innan.

 

Följande enzymer kan hjälpa till att bryta ner protein- och fettrik kost:


1. Pepsin

Är av animaliskt ursprung och finns naturligt i vår magsaft och det är där nedbrytandet av protein börjar. Pepsin är beroende av att det finns tillräckligt med magsyra i magen. Magsyran kan avta med stigande ålder, vid stress och sjukdom. Det kan påverka pepsin tillverkningen och där med orsaka problem med matsmältningen. Pepsin bildas ur inaktivt pepsinogen.


2. Proteas, Bromelain och Papain

Är växtenzymer som bryter ner protein. De har även goda effekter på inflammationer vilket kan vara extra värt att tänka på för den som tränar. Enzymerna gynnar immunförsvaret, det finns alltså många goda skäl till att se till att täcka behovet av matsmältningsenzymer.


3. Lipas

Är en enzym som hjälper kroppen med en effektiv nedbrytning av fetter och oljor samt stödjer gallan. En del människor kan ha brist på enzymet lipas och har därför svårt att bryta ner fett.


4. Amylas

Spjälkar kolhydrater, alltså stärkelse och glykogen. Att vi har en väl fungerande kolhydratnedbrytning påverkar produktionen av gallsalter och nedbrytningen av kolesterol positivt.

Amylas finns i vår saliv vilket gör att nedbrytandet av kolhydrater börjar redan i munhålan.

Amylas frisätts från öronspottkörteln, undertungsspottkörteln och underkäksspottkörteln och kan påverkas om du lider av muntorrhet, sjukdom eller har dålig aptit. Mat som du tycker om kommer sannolikt att öka produktionen av saliv och amylas, vilket är gynnsamt för god matsmältning. Även lukter och tanken på en viss rätt kan skapa denna effekt.


5. Cellulas

Främjar nedbrytningen av grönsaker och frukt. Det tillverkas inte av kroppen utan måste tillföras via kosten genom att vi äter frukt. Brist på Cellulas leder till sämre näringsupptag.


6. Fytas

Bryter ner syror som finns i säd, nötter, frön, grönsaker och frukt.


Hur kan man få brist på enzymer?

I takt med att man blir äldre och om man har dåliga kost och levnadsvanor kan kroppens förmåga att producera dessa enzymer försämras. Ofta märker man själv inte att man har brist på enzymer innan det sjunkit så lågt som till 10-15% av det normala.


Några faktorer som kan leda till brist på enzymer:

 • Uppvärmd och övrig näringsfattig kost med brist på enzymer i maten.
 • Åldrandet kan minska förmågan att producera enzymer.
 • Att du äter snabbt, stressade måltider där man inte tuggar tillräckligt.
 • Tuggummi lurar kroppen att producera enzymer när det inte behövs.
 • Obalans mellan mängden protein, fett och kolhydrater.
 • Stress, utmattning och sjukdomar.


Enzymbrist kan visa symtomer som bl.a.:

Uppblåst mage, diarré, förstoppning, överkänslighet för mjölkprodukter, gallproblem, matallergier, sockeröverkänslighet, trötthet efter maten, sömnstörning, hudproblem, inflammationer, svamp-, bakterie- och parasitöverväxt.


Kostillskott – Systemiska enzymer stärker hela dig

Ett enzymtillskott kan fylla en funktion genom att det snabbar på reparationer i kroppen och motverkar inflammation. Exempelvis kan det lindra muskelvärk och påskynda återhämtning efter hård träning.

Man kan även ta så kallade systemiska enzymer som både har matsmältningsenzymer och enzymer med effekt ute i cellerna i kroppen. Bromelein rekommenderas till exempel till personer som har risk för hjärtkärlsjukdomar eller för att påskynda läkningen efter operation.

Pröva gärna att ta tillskott med enzymer till varje måltid ett par veckor för att se hur det påverkar dig.


Hur mycket?

Om du behöver mer enzymer är beroende din nuvarande status, kost och levnadsätt. Det kan dock finnas många fördelar att öka ditt intag.


Önskar du individuell coachning så boka någon av våra experter nedan.

ÖNSKAR DU HJÄLP? VI HJÄLPER DIG GÄRNA