Energiprocent 2017-07-23T10:56:14+00:00

Energiprocent

Energi, kalorier och energiprocent (E%)

Maten vi äter ger oss energi (kalorier) som vi behöver för att leva och må bra. För mycket energi gör oss feta och för lite leder till viktnedgång. Vissa livsmedel innehåller många kalorier per gram och andra lite.

Energiprocent eller E% är en måttenhet som används i samband med beräkning av kosthållning. Energiprocenten anger fördelningen av den totala energin från de olika näringsämnena protein, kolhydrater, fett och alkohol.

I Sverige anser till exempel Livsmedelsverket att den totala energiprocenten (E%) från fett bör var 30 E%.

Det är då 30 E% av det totala energiintaget från alla näringsämnen (det är inte 30 % av kosten som ska vara fett).


Ditt energibehov

Man behöver röra på sig och anpassa mängden mat efter sitt behov för att ligga i energibalans. Energibalans innebär att energiintaget via maten motsvarar energiförbrukningen.

Om man är i energibalans ligger kroppsvikten stilla.

Energi är ett positivt laddat ord, men det kan också bli för mycket. Det gäller särskilt om man ofta äter den sortens livsmedel som innehåller mycket energi, det vill säga kaloririka livsmedel. Exempel på det är bakverk, godis, snacks, feta mejeriprodukter och charkuterier, majonnäs, feta såser och friterad mat.

Många människor får idag i sig mer kalorier än de gör av med vilket leder till fetma och övervikt. Andra har svårt att få i sig tillräckligt. När det gäller vårt energiintag är det lagom mycket som är bäst.


Hur mycket energi du behöver beror framförallt på:

  • Ditt basala energibehov, alltså hur mycket energi din kropp gör av med i vila (mer muskler ger högre förbrukning).
  • Matens termogena effekt, det vill säga den energi som behövs för att bryta ner den.
  • Din nivå av fysisk aktivitet, alltså hur mycket du rör på dig.


Kalorier, kilojoule och energiprocent – hur räknar man?

I vissa näringsrekommendationer används kilojoule (kJ) och megajoule (MJ) som enheter för energi. I dagligt tal pratar man däremot oftare om kilokalorier (kcal) som ibland förkortas till kalorier.

Nedan framgår vilka omräkningsfaktorer som används mellan de olika enheterna. 1 kilokalori (kcal) = 4,184 kJ

1 kilojoule (kJ) = 0,240 kcal

1 megajoule (MJ) = 1000 kJ

1 megajoule (MJ) = 240 kcal

1000 kilokalorier (kcal) = ca 4,2 MJ

Energi i olika näringsvärden

De näringsämnen som ger energi är protein, kolhydrater, fett, alkohol och kostfibrer.

Tidigare räknade man inte med att kostfibrer gav någon energi, men eftersom de bryts ner delvis i tjocktarmen räknar man numera med att de ger ungefär hälften så mycket energi som andra kolhydrater.

1 gram protein = 4 kcal (17 kJ)

1 gram kolhydrater* = 4 kcal (17 kJ)

1 gram kostfibrer = 2 kcal (8 kJ)

1 gram fett = 9 kcal (37 kJ)

1 gram alkohol = 7 kcal (29 kJ)

* Glykemiska kolhydrater, dvs de som bryts ned i tunntarmen.


Hur räknar man?

Om vi tar 1 deciliter (ca 100gr) standardmjölk så innehåller den följande näringsämnen vilket ger motsvarade 44,5 % i energiprocent från fett.


Exempel: Standardmjölk:

Energi 60,6 Kcal.
Protein 3,4 gram.
Kolhydrater 5 gram.
Fett 3 gram.


Förklaring

Så här räknar du ut hur mycket E % som kommer från fett, ta de 27 Kcal som kommer från fettet och delar det med det totala Kcal innehållet som var 60,6 Kcal. Sedan multiplicerar du med 100 och det blir 44,5 E%. (27 / 60,6 = 0,445 x 100 = 44,5 E%).

Upprepa samma uträkning med kolhydrater och protein så får du fram E% på dem också.


Vill du ha ett smart sett att veta (E%) i kost

Du kan snabbt och enkelt hålla reda på energiprocent (E%) i kostens olika näringsämnen genom att slå in din eller dina klienters mat i det smartaste och mest kompletta kost- och näringsprogrammet Body Nutrition >>>

Exempel ur Body Nutrition

Exemplet visar…

Måltiden bestående av 450 gram potatis, 240 gram ägg, 70 gram spenat, 112 gram tomat, 145 gram gurka och 80 gram gul paprika.

Måltiden ger sammanlagt 768 kcal (3211 kJ), 42 gram protein, 24 gram fett och 87 gram kolhydrater.


Det ger följande fördelning av energiprocent (E%) från måltiden:

  • 30E% kommer från fett
  • 23E% kommer från protein
  • 47E% kommer från kolhydrater


Hur ska din E% vara?

Hur din E% ska fördelas på ditt intag beroende din status samt på dina mål.
Det kan dock finnas många fördelar att minska eller öka procenten på de olika näringsämnena beroende på vad du har för mål.

Önskar du individuell coachning så boka någon av våra experter nedan.

ÖNSKAR DU HJÄLP? VI HJÄLPER DIG GÄRNA